De Kaarten

Het rad van Fortuin

Het rad van Fortuin (Visconti Sforza deck 15e eeuw)

Het normale kaartspel zoals wij het kennen is afgeleid van Tarotkaarten. De kaarten vormen een symbooltaal, die je kunt leren. Onze intuïtie werkt met beelden en symbolen, die je vervolgens in woorden kunt vertalen. De oorsprong van de Tarotkaarten gaat minimaal terug tot de 15e eeuw. Waar ons normale kaartspel één joker heeft, vind je er bij Tarot  tweeëntwintig. Samen worden zij ‘De grote Arcana’ genoemd, letterlijk ‘de grote geheimen’. De grote Arcana vertegenwoordigen een aantal oerkrachten (archetypes) die gezamenlijk ons leven beïnvloeden: de dwaas, de geliefden, de dood, het rad van fortuin etc. De overige kaarten worden ‘De kleine Arcana’ genoemd. Zij symboliseren onze ‘innerlijke stemmingen’ en vormen de vier kleuren: bokalen (harten/voelen), Zwaarden (schoppen/denken), Staven (klaveren/willen) en Pentagrammen (ruiten/manifesteren). De hofhouding heeft een kaart meer heeft dan we gewend zijn: naast de schildknaap (boer), koningin (vrouw) en koning (heer) vind je bij tarot ook de Ridder. Het totale Tarotspel heeft 78 kaarten.

Bokalen 2 (Rider Waite deck 1910)

Er zijn een groot aantal verschillende Tarotdecks die allemaal gebaseerd zijn op de oude spellen uit de middeleeuwen. Het meest bekende is het Rider-Waite spel dat in het begin van de vorige eeuw bedacht is door Arthur Waite en werd getekend door Pamela Coleman Smith.

Over de betekenis van de kaarten zijn heel veel boeken geschreven die vaak een prima startpunt geven, zoals bijvoorbeeld het ‘Tarot voor starters’ van Hajo Banzhaf en ‘Tarotwijsheid’ van Rachel Pollack. Bij een legging gaat het uiteindelijk altijd om de samenhang tussen de verschillende kaarten, die alleen door intuïtieve duiding begrepen kan worden.

In 2000 componeerde ik muziek op alle 22 kaarten van de grote Arcana. Hieronder kun je een muzikale sfeertekening horen van drie kaarten uit de grote Arcana:

 

De Magiër

 

 

 

De Geliefden

De wereld